Op Schiermonnikoog lopen verwilderde katten. De verwilderde kat is eigenlijk een onnatuurlijke jager op Schiermonnikoog en heeft geen prettig leven. Geïnspireerd door een succesvolle aanpak op Texel wil Nationaal Park Schiermonnikoog in samenwerking met Stichting Zwerfkatten Nederland de verwilderde katten vangen. Dit om predatie te voorkomen maar ook om kattenleed tegen te gaan. Voordat er een vangactie begint, bieden Nationaal Park Schiermonnikoog en Stichting Zwerfkatten Nederland aan om je huiskat te laten chippen. Dit doen we om misverstanden te voorkomen. Ook kun je op het eiland je huiskat laten steriliseren of castreren. Dit laten we doen om toekomstige zwerfkatten te voorkomen. Op 31 januari en 1 februari starten we met de uitvoering van de chipactie, gevolgd door verschillende vangacties in maart. In 2020 heeft een soortgelijke actie op Texel laten zien dat dit kan. In het voorjaar van 2021 vond al eens een proefvangactie plaats op ons eiland.
Goede jagers maar geen prettig leven
De natuur van Schiermonnikoog is uniek. Het eiland is van oudsher ook een plaats waar konijnen en hazen zich prettig voelen. Ook broeden er ieder jaar tienduizenden vogels op het eiland. Omdat er geen vossen voorkomen is Schiermonnikoog de ideale plek voor grondbroeders zoals de grutto en de tapuit. In het natuurgebied lopen ook verwilderde katten. Katten zijn extreem goede jagers en leggen grote afstanden af. Naar schatting doden verwilderde katten op Schiermonnikoog duizenden dieren per jaar. De katten zelf hebben het ook zwaar en leiden geen prettig kattenleven. De natuur van Schiermonnikoog is geen natuurlijke omgeving voor een kat. De seizoenen zijn te zwaar, te nat en te vochtig.
In 2020 succesvolle vangactie op Texel
Een project op Texel met Stichting Zwerfkatten Nederland heeft laten zien dat het anders kan. Daarom heeft het Nationaal Park Schiermonnikoog in samenwerking met Stichting Zwerfkatten Nederland een stappenplan gemaakt om de katten te vangen en te herplaatsen aan de vaste wal. In het voorjaar zullen vangkooien geplaatst worden in het natuurgebied. De gevangen zwerfkatten neemt Stichting Zwerfkatten Nederland meenaar de vaste wal. Daar zorgen ze voor sterlisisatie of castratie en krijgen de katten een chip. Er wordt gekeken of deze katten in een later stadium een nieuw baasje kunnen krijgen. Als dit niet lukt, blijven deze katten bij Stichting Zwerfkatten.
Hoe kunnen eilanders ons helpen?
We willen uiteraard niet per ongeluk jouw huiskat meenemen naar de vaste wal! Daarom bieden wij alle kattenbezitters op het eiland aan hun kat kosteloos te laten chippen. Zo ontstaan er geen misverstanden tijdens de vangactie. Ook een halsband met een belletje maakt je kat herkenbaar als huiskat.
We bieden je bovendien de gelegenheid om je kat kosteloos te laten steriliseren of castreren. Zo voorkom je ongewenste nestjes en gaan de katten minder op avontuur.
Houd je kat tijdens het broedseizoen en ‘s nachts zoveel mogelijk binnen: “Kuikens in het land, poes in de mand!”
Komende week bezorgen we een huis-aan-huisbrief. Daarin staat meer informatie over de chipactie en lees je hoe je je kat kunt aanmelden.