Schiermonnikoog heeft al vele jaren te maken met verwilderde katten. Het zijn katten die ooit eens op het eiland zijn gekomen, misschien wel als vakantiekat die ontsnapte en niet meer mee terugging naar de wal. Uit recent onderzoek blijkt dat er minstens vijftig verwilderde katten op het eiland zitten. De katten leven in het Nationaal Park en halen ook hun eten uit de natuur. De kattenkeutels die bezoekers tegenkomen zeggen iets over het menu van de verwilderde katten. Dit kunnen jonge vogels zijn, en ook hazen en muizen worden door de katten gegeten.
Op Schiermonnikoog wordt al langer gesproken over een manier om de katten weg te vangen. Op Texel is in 2019 een proef gedaan met een vangactie. Nationaal Park Schiermonnikoog kijkt nu de kunst van Texel af en heeft een gelijksoortig kattenproject opgezet. Stichting Zwerfkatten Nederland helpt daarbij.
Als eerste hebben alle eilanders gelegenheid gekregen om hun huiskatten te laten chippen en steriliseren of castreren. Ruim veertig katteneigenaren hebben aan deze oproep gehoor gegeven. Op deze manier voorkomen we misverstanden tijdens de vangacties. Als er onverhoopt toch een huiskat wordt gevangen, kunnen we de chip uitlezen en brengen we de kat naar zijn baasje terug.
Het doel van de vangacties is om alle verwilderde katten in het Nationaal Park weg te vangen. De katten worden gevangen in speciale vangkooien. Zodra ze gevangen zijn, worden ze vervoerd naar een kattenopvang aan de wal. Daar worden ze gechipt, geneutraliseerd en ontvlooid. Daarna zoekt de Stichting Zwerfkatten Nederland naar een nieuw baasje. De katten worden nooit teruggezet in de natuur. Katten die te wild zijn en daardoor niet in aanmerking komen voor een nieuw baasje blijven in de kattenopvang wonen.
Tot aan het begin van broedseizoen op 15 april worden er vangacties gedaan op Schiermonnikoog. In augustus, na het broedseizoen, wordt de vangactie voortgezet.